Privatlån, blancolån eller lån utan säkerhet. Kärt barn har många namn. Banker och andra långivare tycker inte särskilt mycket om namnet lån utan säkerhet då det bara delvis är sant. Istället föredrar de begreppet privatlån. Vem som helst kan inte få sin ansökan om privatlån beviljad. Det finns lite olika kriterier som måste vara uppfyllda innan man får ett beviljat privatlån.

Enligt lag måste man till exempel vara minst 18 år för att ansöka om ett privatlån. Här har även vissa banker och långivare höjt taket till 20 år och även ibland 22 år för att få ett blancolån beviljat. Läs vidare i denna artikel här nedan där vi går igenom Privatlån och alla dess begrepp och regler. Varmt välkomna till oss på Orntv.se och vår artikel om Privatlån. God läsning!

Om Privatlån

Privatlån eller blancolån är ett lån en privatperson tar utan säkerhet. Till skillnad från ett bolån där huset fungerar som en säkerhet för banken och långivaren. Ett blancolån har, till skillnad från ett bolån, ett lägre maxtak på grund av just att det saknas säkerhet. Detsamma gäller även till exempel vid att räntan är högre i ett blancolån. Ett privatlån kan användas till egentligen vad som helst. Men vanligast är till exempel vid en reperation, kontantinsats vid bostadsköp eller vid köp av annat materiellt ting av dyrare slag.Privatlån

Det finns ett antal generella krav som de flesta banker och långivare följare för att bevilja ett privatlån. Ett privatlån gäller bara, som namnet antyder, vid lån för privatpersoner. Nedan listar vi de allra vanligaste kraven som måste uppnås för att få sin ansökan om privatlån beviljad:

Ålder – Som tidigare nämnt måste man enligt svensk lag vara minst 18 år för att få låna pengar i Sverige. Men hos vissa banker och långivare har åldern höjts till 20 år och ibland även 22 år. 

Inkomst – Här är ett krav som alla banker och kreditgivare följer, nämligen ett krav på fast inkomst för låntagaren. Är man ett par som bor ihop så läggs den sammanlagda inkomsten ihop.

Betalningsanmärkning – Generellt sett är en betalningsanmärkning lika med ett stort nej för bankerna. Detsamma gäller vid skulder hos Kronofogden. Dock finns det flera långivare som accepterar just betalningsanmärkningar och skulder vid ett lån. Se upp bara för höga räntor och andra kostnader.

Anställning – Ett krav på anställning är ett vanligt förekommande hos de flesta långivare. Detta hör ihop med fast inkomst. Dock behöver det inte alltid gälla en fast anställning utan vissa banker har krav på ett visst antal timmar och dylikt.

Svensk medborgare – Att vara svensk medborgare är hos vissa långivare ett krav medan andra har att man ska vara skriven i Sverige. Så denna punkt skiljer sig lite åt. Vissa banker har som krav att man skall varit skriven i Sverige i minst 12 månader. Ibland räcker det inte heller med att vara skriven på en c/o-adress utan krav på folkbokförd på egen adress. 

Även fast alla dessa kriterier och krav är uppfyllda så kan man ändå få avslag av banken eller långivaren. Det är trots allt i slutändan de som bestämmer över vem som ska få sitt lån beviljat och vice versa. Det är helhetsbedömningen som i slutändan är avgörande. Och är helhetsintrycket negativt blir det tyvärr avslag. 

Privatlån som kontantinsats vid bostadsköp

Att ta ett privatlån vid köp av bostad har sedan 2010 blivit väldigt vanligt. Det beror på den lag på bolånetaket som anstiftades det året. Bolånetaket innebär att endast 85 % av värdet av bostaden får belånas i bolånet och att 15 % av köpeskillingen måste komma från sparade pengar. 

I och med att bostadspriserna bara stiger och stiger så spelar blancolånet ett stor roll för många privatpersoner. Många har svårt med att betala 15 % av kontantinsatsen själva. Och eftersom bolånetaket endast rör bolån så omfattas inte blancolånet vilket gör att många väljer att belåna hela kontantinsatsen, eller delar av det, med hjälp av ett privatlån.

Eftersom ett privatlån går relativt snabbt att få utbetalt fungerar det ypperligt för betala av en handpenning. Det är väldigt vanligt att ta ett privatlån till kontantinsatsen vid köp av nyproduktion. Eftersom handpenningen allt som oftast måste betalas innan bygget ens börjat. Vilket innebär att man måste ligga ute med pengarna under en längre tid så är det smidigare att ta ett privatlån och betala lite varje månad.

Innan bolånetaket 2010 var det väldigt vanligt att vid bolånet även använda sig av lånet för renovering. Men i och med att lånet endast gäller 85 % så har det blivit svårare att ha råd med pengar över till renovering. Vilket har inneburit att man tar ett blancolån till hjälp för renovering.

Här kan man läsa vidare om SMS-lån.